Pizza på grillen

Att göra pizza på grillen har blivit riktigt populärt de senaste åren och med goda skäl. Och många i Sverige har pizza som middagsrätt varje lördag. Året runt. Med en pizzasten och pizzaspad har du allt du behöver för att lyckas med lördagens favorit.

Design uten navn (22)

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna med ljummet vatten. Knåda degen väl i 10 minuter för hand eller i en knådmaskin. Låt degen höjas i 1 timme, eller tills dubbla storlek innan du delar den i två delaroch täck över dem. Låt dem höjas i 1 timme till eller tills de är dubbla i storlek innan du börjar processen med att forma degen.

Förvarma grillen til max tempratur.

Ha mycket mjöl på bordet och tryck ut degen med händerna. Var försiktig så att du inte trycker ner kanten, du vill ha luft i kanten eftersom det är det som ger den fluffiga goda skorpan. Se till att när du har såsen, speciellt tomatsås, ska pizzaen inte ligga på disken länge, eftersom såsen snabbt drar igenom och gör att pizzaen inte kan hanteras för att få både på och av pizzaspad. Ha gärna lite mjöl på pizzaspaden, tryck pizzaspaden ordentligt under pizzan och dra den försiktigt tillbaka. Se till att du flyttar pizzan efter att den har nått pizzaspaden lite fram och tillbaka för att se till att den inte fastnar. Då har du också bra kontroll över att den lätt glider på pizzastenen.

Det viktigaste elementet är pizzabotten. Om du behärskar det kommer det i allmänhet att vara bra oavsett vad du fyller på, så länge det är bra ingredienser av god kvalitet.

Lycka till med pizza på grillen!

2 portioner
2 timer

Ingredienser

PIZZADEG
500 g vetemjöl (helst mjöl typ 00 av typen Tipo)
325 g kallt vatten
10 g färsk jäst eller 2 g torrjäst
5 g salt

SÅS
1 låda creme fraiche / el tomatsås om du föredrar
Krydda med salt och peppar
Lite tryffelolja är aldrig fel

GARNERING
Goda ostar
Buffelmozzarella
Rödlök
Kryddig salami / Parmaskinka
Ruccola / Basilika
Parmesan

 

Pizza på grillen

Att göra pizza på grillen har blivit riktigt populärt de senaste åren och med goda skäl. Och många i Sverige har pizza som middagsrätt varje lördag. Året runt. Med en pizzasten och pizzaspad har du allt du behöver för att lyckas med lördagens favorit.

Design uten navn (22)
2 portioner
2 timer

Ingredienser

PIZZADEG
500 g vetemjöl (helst mjöl typ 00 av typen Tipo)
325 g kallt vatten
10 g färsk jäst eller 2 g torrjäst
5 g salt

SÅS
1 låda creme fraiche / el tomatsås om du föredrar
Krydda med salt och peppar
Lite tryffelolja är aldrig fel

GARNERING
Goda ostar
Buffelmozzarella
Rödlök
Kryddig salami / Parmaskinka
Ruccola / Basilika
Parmesan

 

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna med ljummet vatten. Knåda degen väl i 10 minuter för hand eller i en knådmaskin. Låt degen höjas i 1 timme, eller tills dubbla storlek innan du delar den i två delaroch täck över dem. Låt dem höjas i 1 timme till eller tills de är dubbla i storlek innan du börjar processen med att forma degen.

Förvarma grillen til max tempratur.

Ha mycket mjöl på bordet och tryck ut degen med händerna. Var försiktig så att du inte trycker ner kanten, du vill ha luft i kanten eftersom det är det som ger den fluffiga goda skorpan. Se till att när du har såsen, speciellt tomatsås, ska pizzaen inte ligga på disken länge, eftersom såsen snabbt drar igenom och gör att pizzaen inte kan hanteras för att få både på och av pizzaspad. Ha gärna lite mjöl på pizzaspaden, tryck pizzaspaden ordentligt under pizzan och dra den försiktigt tillbaka. Se till att du flyttar pizzan efter att den har nått pizzaspaden lite fram och tillbaka för att se till att den inte fastnar. Då har du också bra kontroll över att den lätt glider på pizzastenen.

Det viktigaste elementet är pizzabotten. Om du behärskar det kommer det i allmänhet att vara bra oavsett vad du fyller på, så länge det är bra ingredienser av god kvalitet.

Lycka till med pizza på grillen!