Stektermometer: Hemligheten bakom perfekt grillad mat

Vi ger dig våra bästa tips om hur du uppnår bästa resultat varje gång du grillar.

stektermometer-fcc-bbq

Bästa resultatet med en stektermometer

Vill du imponera på dina gäster? Eller servera en perfekt grillad biff eller helgrillad filé? Alla kan lyckas med att göra en bra grillmiddag. Även med de mest avancerade grillmåltiderna är det faktiskt möjligt att uppnå ett riktigt bra grillresultat. Nyckelord är planering, bra råvaror och stektermometer.

Här ger vi dig våra tips och tricks, som vi har lärt oss genom åren bakom grillflammorna, för att lyckas med alla typer av grillmåltider. Vi tar dig igenom varje steg så att du kommer att lyckas med grillningen. För lite mer kött på benet tolererar vi.

1. Planering

Planering handlar om att få en översikt över vad man ska grilla och hur man grillar maten i kombination. Vi ser ofta att grillning blir komplicerat när man gör för många olika saker. Försök därför välja några färre rätter och ingredienser att spendera tid på för att få det här riktigt bra.

Det bästa kryddan är hunger.

Tor Jørgen Kramprud Arnesen

Det är också en fördel att tänka igenom var du ska tjäna och vad tillfället är. Mycket god mat slösas ofta bort eftersom maten måste vänta på gästerna. När vi har gäster på besök planerar vi alltid så att gästerna måste vänta lite innan vi börjar med den sista delen av tillagningen. För det är mycket bättre att gästerna väntar på maten än att maten väntar på gästerna. Vår kock Tor-Jørgen brukar alltid säga att ”det bästa kryddan är hunger”. Maten smakar också lite extra bra när du har väntat lite och lyckats se fram emot att äta måltiden.

Så tänk på vem du ska servera och planera mat och den tid det tar i kombination. Sänk sedan bara axlarna och njut av matlagningen. Med lite förberedelse och enkla steg kan du göra den bästa grillmat, 1-2-3.

2. Bra råvaror

Om det är en sak som vi särskilt kan lyfta fram, och som ligger i hemligheten bakom perfekt grillad mat, så är det de faktiska råvarorna du grillar. Eftersom ju bättre råvaror du har, desto lättare är det att lyckas. Att ha lite riktigt bra råvaror istället för mycket av något som inte är av god kvalitet är nyckeln, tror vi. Vi gillar till exempel extra bra att få råvaror som revben, nötkött, dragfläsk, lax, hälleflundra och alla typer av grönsaker av god kvalitet och som är under säsong.

3. Stektermometer

De allra flesta kockar som har arbetat i köket och grillat i årtionden använder en stektermometer för att få ett perfekt resultat. Genom att använda en stektermometer ser du till att köttet inte serveras rått eller blir torrt när du lägger det på tallriken. Om du inte gillar det på det sättet. Oavsett är vårt råd alltid att använda en stektermometer. Även vid grillning. Det finns flera olika stektermometrar på marknaden idag.

Digitalt Bluetooth termometer >

En digital Bluetooth stektermometer ger dig möjlighet att övervaka köttens kärntemperatur via din mobil. På så sätt kan du ha full kontroll när som helst och var som helst. Med andra ord kommer du att få ett larm när önskad kärntemperatur uppnås.

Digitalt termometer >

En digital stektermometer ger kontroll över köttets kärntemperatur vid grillen. Det ger dig mer noggrannhet och gör det enkelt att hålla ett öga på temperaturen på olika ställen i köttbiten, om det behövs.

Låt köttet vila och använd stektermometer

En viktig punkt i att använda en stektermometer är relaterad till det faktum att köttbitar behöver tid att vila efter att du har tagit bort det från värmen. Många människor är bra på att grilla nötkött, men det viktigaste folk glömmer är att låta köttet vila efter det har lagats på grillen. Köttet tillagas när det tas av själva grillen och köttjuicen extraheras i köttet. Om du glömmer detta kommer köttjuicen att ta slut och då blir köttet torrt och smaklöst.

Och hur länge köttet ska vila beror på storleken på köttbiten. Det kan till exempel vara allt från fem minuter till en halvtimme.

Vår viktigaste tumregel för att få perfekt grillat nötkött är att temperaturen fortsätter att stiga efter att du har tagit köttet från grillen. En biff som stekas vid 200 grader kan snabbt stiga sex till åtta grader i kärntemperatur beroende på storlek och om köttet var helt vid rumstemperatur eller kallt direkt ur kylen innan du började grilla. Om grillen är 100 grader kan temperaturen till exempel öka med två till fyra grader. Kom därför ihåg att inkludera detta i beräkningen av önskad kärntemperatur.

Låt alltid köttet vila i minst 5 till 15 minuter, beroende på storlek, innan det skärs eller serveras.

Hur man får perfekt grillat nötkött:

  1. Låt köttet vila vid rumstemperatur i minst en timme innan du grillar
  2. Pensla lite neutral olja på båda sidor av köttet och strö över linfrö salt och peppar
  3. Grill köttet vid hög temperatur på båda sidor så att det får en grillad skorpa
  4. Överför köttet till indirekt värme på vilostativet eller genom att sänka värmen
  5. Lägg i en stektermometer och låt köttet stå tills önskad kärntemperatur har uppnåtts

Hemligheten bakom perfekt grillad mat:

  1. Planering
  2. Bra råvaror
  3. Stektermometer
Publicerat i

Senaste nytt

Pizza på grillen

Så gör du en riktig pizza på grillen

13. augusti 2021

Pizza på grillen har blivit riktigt populärt de senaste åren. Kanske är det kombinationen av hemlagad pizzadeg på en pizzasten över hög värme som ger den äkta italienska pizzaskorpan. Lär dig kockens tips för perfekt pizza på grillen, varje gång.

Läs mer om pizza på grillen

Grilltillbehör som förbättrar grillupplevelsen

23. juli 2021

Rätt grilltillbehör förbättrar grillningen varje dag. Få tips från kocken om olika typer av grilltillbehör och några favoriter du bör ha i verktygslådan för fler grillmöjligheter över lågorna.

Les mer

7 läkra kryddblandningar du kan ta med dig på din resa

13. juli 2021

Här ger vi dig sommarens hetaste kryddtips. 7 olika kryddblandningar som är enkla att göra och perfekta att bära i ryggsäcken på resan.

Les mer