Grill – vad ska man välja? Så väljer du rätt grill

Det är inte alltid lika lätt att veta vilken typ av grill som passar just dig, i djungeln av grilltyper, märken och modeller. Vilken grill passar bäst för dig?

fcc-bbq-grillar

Stor grillguide

Här visar vi dig hur du kan hitta den grill som passar bäst genom att fråga och svara på följande fem frågor:

Var ska du grilla?
Hur ofta kommer du att grilla?
Hur många skall du vanligtvis grilla till?
Hur gillar du att grilla?

Svaren på dessa frågor kommer att göra valet av grill lättare. Utöver detta handlar det helt enkelt om att hitta den grill som är mest praktisk efter dina behov och den som du gillar bäst. Det finns många typer av grillar att välja mellan och grillalternativen kan variera. Därför är det klokt att välja rätt från början. Här är vår guide om hur du väljer en grill som passar dina behov.

Vi börjar med att ta dig igenom de tre vanligaste grilltyperna.


Gasolgrill

X-Grill Master

En gasolgrill passar dig som vill kunna grilla ofta utan att det tar längre tid än med ugnen i köket. Gasgrillar är enkla att tända, blir snabbt varma och är lätta att justera värmen till önskad temperatur. De är lätta att använda och det är enkelt att få ett bra grillresultat varje gång. Inte konstigt att gasolgrillen är det mest populära valet av grill. Men varför väljer vi gasolgrillar framför kolgrillar eller elektriska grillar?

Svaret på det har att göra med att det är en vardagsgrill med flera funktioner som gör dem mer attraktiva än konkurrenterna.

Många möjligheter med gasolgrill

Genom att välja en gasgrill blir det enklare att etablera zoner för direkt och indirekt grillning. Detta gör det också lättare att laga en varierad och komplett måltid på grillen.

Med en gasolgrill är det enkelt att justera grillen efter behov beroende på om maten ska färdigställas snabbt eller långtidssgrillas.

Petter Sørlie, kategorichef for gasolgrillar och elektriska grillar i FCC BBQ

Dessutom erbjuder många gasolgrillar extra tillbehör, såsom stekplatta, pizzasten, wok eller stekpanna och roterande grillspett. De flesta gasolgrillar har också en sidobrännare som är väl lämpad till att använda en stekpanna eller för att koka maten. Gasgrillar passar bra för det mesta du vill grilla, oavsett om det är kött, skaldjur, grönsaker eller pizza.

En gasgrill är utrustad med flera brännare. Det ger dig bättre kontroll över värmen medan du kan reglera temperaturen som du vill. Dessutom kan du välja zoner på grillen som ska vara varmare än andra. Det är fördelaktigt när du till exempel ska laga långkok eller stek och när du skall grilla flera olika rätter samtidigt. Gasgrillar är både lätta att använda och att rengöra.

Extreme4.1 Gasolgrill

Fördelar med gasolgrill

 1. Blir snabbt varm, bör endast förvärmas som tar cirka 5-15 minuter
 2. Erbjuder flera olika grilltillbehör
 3. Kan ha olika zoner för temperaturer samtidigt
 4. Erbjuder ett brett utbud av specialanpassade tillbehör

Nackdelar med gasolgrill

 1. Behöver ofta lite mer plats för lagring och användning
 2. Är inte alltid tillåtet i alla typer av hem
 3. Ofta svårare att flytta runt
Ultimate Pro 4.1 / X-Grill Master / Performance 3.1 / Portable

Kolgrill

The Barrel kolgrill / Fiftyseven kolgrill

En kolgrill är valet för dig som vill ha den autentiska grillupplevelsen. Ända sedan vi människor lärde oss att tämja lågor är denna form av grillning fortfarande den som ger den mycket speciella smaken.

När du grillar mat med kol är det viktigt att hålla ett öga på matens temperatur. En matlaagningstermometer är till stor hjälp för att förhindra att maten överstekts och för att få ett perfekt resultat varje gång.

Anders Fredriksen, kategorichef för kolgrillar och grilltillbehör i FCC BBQ

Men denna smak kommer inte från själva grillkolen som många fortfarande tror. Det är nämligen fettet från maten som rinner ner till grillkolen och avdunstar som ger aromen till grillmaten.

Kolgrillar tar ofta lite utrymme, är budgetvänliga och är vanligtvis lättare att flytta än en gasolgrill. Att laga mat med en kolgrill kräver lite mer ansträngning eftersom det tar tid att få grillkolen riktigt varm.

Det är viktigt att komma ihåg att när du grillar på hög värme kommer maten att efterstekas även om du tar bort det från grillen. Om du vill att köttbitens kärntemperatur ska nå en specifik temperatur är det viktigt att avsluta grillningen lite innan termometern når denna temperatur. Detsamma gäller för all annan mat som läggs på grillen. Maten ska alltid vila några minuter innan den serveras, förklarar Fredriksen.

Fiftyseven kolgrill med kolstartare


Ett billigare alternativ

I det stora hela är kolgrillning ett billigare alternativ, men det tar vanligtvis längre tid att använda om vi jämför med gasolgrill och elektriska grillar. Men lukten av nytänt kol en varm sommardag är en helt egen nostalgi.

Fördelar med kolgrill

 1. Tar liten plats
 2. Är ofta billigare än en gasolgrill
 3. Ger maten en distinkt kolgrillad smak, om det görs på rätt sätt.

Nackdelar med kolgrill

 1. Tar längre tid att bli varm, cirka 20-30 minuter.
 2. Kräver att du har kol, briketter eller ved tillgängligt.
 3. Kan inte stängas av omedelbart och askan måste hanteras ordentligt.
 4. Behöver gott om plats runt om vid grillning och kan inte användas i alla typer av hem.

Elektrisk grill

En elektrisk grill passar dig som inte har möjlighet att använda en gasgrill eller kolgrill i ditt hem eller för dig som vill ha det mer miljövänliga alternativet.

Många av de elektriska grillar som finns på marknaden idag är så effektiva att du kommer att uppnå ungefär lika bra grillresultat som med en gasolgrill eller kolgrill.

Petter Sørlie, kategorichef for gasolgrillar och elektriska grillar i FCC BBQ

Till skillnad från gasgrillar som behöver propan eller naturgas och kolgrillar som behöver träkol eller briketter är det enkelt att grilla med en elektrisk grill. Just för att den bara behöver ström för att fungera.

Elektriska grillar finns i många storlekar och varianter och är lätta att använda. Dessutom värms grillen snabbt upp och du har bra kontroll på temperaturen under hela grillprocessen.

Elektriska grillar är också väl lämpade för användning på bordet. Att anordna en social grillkväll blir där med mycket lättare.

Fördelar med elektrisk grill

 1. Värms upp snabbare än andra alternativ
 2. Användarvänlig
 3. De flesta elektriska grillar är godkända för inomhusbruk
 4. Mer miljövänligt
 5. Lämplig för mindre hem som har begränsningar för andra grilltyper

Nackdelar med elektrisk grill

 1. Inte alla elektriska grillar kan uppnå samma höga temperatur som de andra grilltyperna
 2. Behöver tillgång till ström
 3. De flesta elektriska grillar har en mer begränsad grillyta än till exempel gasgrillar
Table top / Power Grill / Magma elektrisk

De olika grilltyperna – gas, kol och el – är ett resultat av var du ska grilla och vad du ska använda grillen till. Du måste helt enkelt göra lite forskning för att förstå fördelarna och nackdelarna med ditt val. Vi har förenklat den här processen för dig ovan.

Välj grill efter dina behov

Och för oss alla som älskar att grilla är det fullt möjligt att ha flera olika typer av grillar tillgängliga för olika tillfällen. Till exempel en gasolgrill för daglig grillning som är minst lika snabb som ugnen. Eller kolgrill för maximalt helgmys eller när du har god tid. Kanske passar en elektrisk grill bra på grund av restriktioner där du bor, eller som ett bra tillskott till de dagar då vädret banar väg för att föra grillen inomhus? Det är lite som kan jämföras med måltider över lågorna, och det är ännu trevligare när du grillar en måltid direkt vid bordet.

Så då kvarstår tiotusenkronorsfrågan: Vilken grill ska jag välja?

Svaret är: grillen som är mest praktisk och ger den bästa grillupplevelsen efter dina behov.

Följ vår guide för att bli klokare på vilken grill som passar dig. Du får också bra hjälp av kunnig personal i butik för att hitta grillen du ska välja.

Med en bra överblick över dina behov och med kunskap om de olika grilltyperna och deras fördelar och nackdelar är du på god väg att hitta rätt grill. Och slutligen, den grill du väljer sätter inte stopp för att du kan sänka dina axlar och njuta av en kall förfriskning i solen med dina gäster medan ni väntar på maten. Och tur är väl det.

Så väljer du rätt grill:

 1. Tänk på plats, tidsanvändning, antal personer, typ av mat och grillmetoder.
 2. Ta reda på vilken typ av grill som passar dig, oavsett om det är en gasolgrill, kolgrill eller elektrisk grill.
 3. Välj den typ av grill som passar dina behov och välj det alternativ som känns rätt för dig.

Publicerat i

Senaste nytt

Pizza på grillen

Så gör du en riktig pizza på grillen

13. augusti 2021

Pizza på grillen har blivit riktigt populärt de senaste åren. Kanske är det kombinationen av hemlagad pizzadeg på en pizzasten över hög värme som ger den äkta italienska pizzaskorpan. Lär dig kockens tips för perfekt pizza på grillen, varje gång.

Läs mer om pizza på grillen

Grilltillbehör som förbättrar grillupplevelsen

23. juli 2021

Rätt grilltillbehör förbättrar grillningen varje dag. Få tips från kocken om olika typer av grilltillbehör och några favoriter du bör ha i verktygslådan för fler grillmöjligheter över lågorna.

Les mer

7 läkra kryddblandningar du kan ta med dig på din resa

13. juli 2021

Här ger vi dig sommarens hetaste kryddtips. 7 olika kryddblandningar som är enkla att göra och perfekta att bära i ryggsäcken på resan.

Les mer