Så gör du klart grillen för en ny säsong

Dags att göra klart grillen för säsongen? Här ger vi dig våra bästa tips på vad du bör göra innan du tänder grillen för första gången efter vinterdvalan.

Design-uten-navn-12

Några grillar året runt, andra tar fram grillen runt påsk. Oavsett om du har en gasolgrill, kolgrill eller elgrill, är det ett par punkter du bör ha i bakhuvudet innan du fixar årets första grillmiddag. Här listar vi upp det du behöver veta om säkerhet och rengöring innan du sätter igång med att klargöra grillen för en ny säsong med grillning och BBQ.

Så gör du klart grillen:

 1. Kontrollera gasslangen
 2. Kontrollera gasflaskan
 3. Kontrollera regulatorn för skador
 4. Rengör galler och pensla med neutral matolja
 5. Gör rent insidan av grillen
 6. Tvätta och polera utsidan av gillen
 7. Fyll fettuppsamlaren med fettabsorberande material
 8. Ha ett grillöverdrag klart till användning

1. Kontrollera gasslangen

Det första och viktigaste du gör är att kontrollera så att gasslangen inte har några sprickor eller skador. Detta gör du genom att böja slangen och se noggrant efter. En gasslang är en konsumtionsvara och bör bytas ut efter 2–3 år. Du bör också göra ett slangtest. Ett sådant test bör utföras regelbundet och/eller varje gång gasflaskan, regulatorn eller slangen byts ut, eller när gillen inte har använts på en stund.

Så här gör du ett slangtest:

 • Blanda två delar med diskmedel och en del vatten.
 • Släck alla levande flammor, värmekällor och cigaretter i området du befinner dig när du genomför testet.
 • Sätt alla tändare på grillen i AV/OFF-läge
 • Sätt regulatorn i AV/OFF-läge och koppla den till gasbehållaren
 • Pensla diskmedelblandningen på alla ledningar och kopplingar på gasbehållaren, regulatorn, hela slangen och alla ventiler på grillen.
 • Öppna gasanslutningen på regulatorn och kontrollera noggrant om det bildas bubblor på någon av de delarna där du penslat.
 • Om de inte uppstår bubblor, är det inga läckor
 • Om det uppstår bubblor, stäng gasanslutningen och strama åt alla kopplingar/ledningar. Gör sedan ett nytt test. Grillen skall inte användas innan man är helt säker på att det inte finns någon läcka.
 • Om man efter flera försök upplever en gasläcka, byt ut slangen eller ta kontakt med förhandlare för få hjälp med problemet.

Och kom ihåg, ett slangtest bör utföras innan varje säsong eller om det går längre tid mellan användning av grillen.  

2. Kontrollera gasflaskan

Kontrollera att gasflaskan är i bra skick och att den innehåller gas. Det gör du enkelt genom att för exempel väga den. Använd totalvikten som uppges på självaflaskan och dra av flaskans vikt. Har du en kompositflaska är det enkelt att se hur mycket gas som är kvar eftersom flaskan är genomskinlig. Kom också ihåg att om det luktar gas kan det tyda på läckage, och flaskan måste då bytas ut.

3. Kontrollera regulatorn för skador

Kontrollera att regulatorn inte har några skador och att den fungerar som den skall. Kontrollera att brytaren kan öppnas utan motstånd när den är placerad på behållaren.

4. Rengör galler och pensla med neutral matolja

Förhoppningsvis rengjorde du din grill i slutet av förra årets säsong. Då kan du hoppa över detta steg. Om du fortfarande läser, är det bara att plocka fram grillborsten, diskmedel/vatten och en svamp. Om det har samlat sig matrester på gallret, bör du tända på grillen till maxnivå och där efter borsta av det som har satt sig på gallret med en grillborste. Om något har bränt sig fast, använd då diskmedel och en nylonborste för att rengöra grillgallret, och torka sedan ordentligt. Att pensla grillgallret efter rengöringen bidrar till att ta vara på gallret och vara säker på att maten släpper.

5. Gör rent insidan av grillen

Gör rent insidan av grillen och ner i grillkroppen med en trasa, svamp, diskmedel och varmt vatten. Torka av med hushållspapper. Alla grillar bör rengöras regelbundet för att minimera slitage, för optimal effekt och maximal levnadstid. 

6. Tvätta och polera utsidan av gillen

Tvätta utsidan av grillen med varmt vatten, diskmedel och en svamp, torka sedan av med hushållspapper. Använd en plastsvamp och inte en metallsvamp. Sedan polerar du grillen med grillens egen ”bilpolish” för att få bort damm och smuts, och för att göra det enklare att rengöra grillen senare. Ytor i stainless steel bör behandlas två till tre gånger i året med syrefria oljor för att skydda metallen mot rost, och för smidigare rengöring.

Ta en titt på vår film, för att se hur enkelt det kan göras:

7. Fyll fettuppsamlaren med ett fettabsorberande material

Fyll fettuppsamlaren med kattsand eller snäcksand. Detta minimerar faran för fettbrand. Du kan lägga aluminiumfolie under sanden för att underlätta rengöringen. Men då är det viktigt att man byter ut både sand och folie ofta, så att det inte samlar sig för mycket fett.

8. Ha ett grillöverdrag klart till användning

Om det är en sak vi aldrig kan säga för ofta, så är det att man bör använda ett grillöverdrag på grillen efter varje gång man grillat. Anledningen till att det är så viktigt att använda grillöverdrag, beror helt enkelt på att du bör ta hand om din grill. Dessutom förlänger ett grillöverdrag levnadstiden på grillen genom att den skyddar mot väder genom alla årstiderna och ser till att vind, snö, sol och regn inte kommer i kontakt med grillens ytor. Ett viktigt tips är att passa på så att grillen är helt torr innan överdraget dras på. Det förhindrar nämligen att kondens samlar sig på insidan och skadar grillen.

Publicerat i

Senaste nytt

Pizza på grillen

Så gör du en riktig pizza på grillen

13. augusti 2021

Pizza på grillen har blivit riktigt populärt de senaste åren. Kanske är det kombinationen av hemlagad pizzadeg på en pizzasten över hög värme som ger den äkta italienska pizzaskorpan. Lär dig kockens tips för perfekt pizza på grillen, varje gång.

Läs mer om pizza på grillen

Grilltillbehör som förbättrar grillupplevelsen

23. juli 2021

Rätt grilltillbehör förbättrar grillningen varje dag. Få tips från kocken om olika typer av grilltillbehör och några favoriter du bör ha i verktygslådan för fler grillmöjligheter över lågorna.

Les mer

7 läkra kryddblandningar du kan ta med dig på din resa

13. juli 2021

Här ger vi dig sommarens hetaste kryddtips. 7 olika kryddblandningar som är enkla att göra och perfekta att bära i ryggsäcken på resan.

Les mer