Så här gör du din egen kryddmix

En rub, eller kryddmix, är enkelt förklarat en blandning av olika kryddor. En torr marinad helt enkelt. Precis som du får när du köper grillad kyckling eller revben i färskvaredisken. Här är det bara fantasin som sätter stopp för kreativiteten.

FCCBBQ / Rubs in the making

En rub, eller kryddmix, är enkelt förklarat en blandning av olika kryddor. En torr marinad helt enkelt. Precis som du får när du köper grillad kyckling eller revben i färskvaredisken. Här är det bara fantasin som sätter stopp för kreativiteten.

Glöm tråkiga kryddor från mataffären, det mesta smakar ganska likt – och livet är allt för kort för trista rubs. Det finns så otroligt många goda råvaror som du kan använda i en rub, och det är väldigt lätt att själv skapa något som är nytt och spännande. BBQ-rubs tar ofta bara några få minuter att blanda ihop, och då får du många spännande blandningar till din kommande BBQ-session. Kryddorna kan förvaras i upp till 6 månader i en lufttät behållare. Ett tips är att ha din färdiga mix i en tom kryddburk, på så sätt blir det enklare att strö dina kryddor över det du skall grilla.

Rubs från hela världen

FCC BBQ

Länder eller regioner har ofta sina egna typer av rubs. Mexiko har sin Adobo rub som vi förknippar med ”vanliga” tacokryddor. Denna kryddblandning är oerhört god till pulled pork, eller på köttet vi använder i Fajita. Industrikryddor är inte lika gott, så testa att hellre göra din egen blandning.

Vi har på känslan att ungefär varenda stat i USA har sin unika kryddmix, som för exempel Textas rib rub, eller som den heter i denna bok, cowboydust. Och den är fantastiskt god till spareribs.

I våran kokbok FCC BBQ delar vi våra 7 best-of-rubs, som lyfter råvarorna vi älskar att grilla, oavsett om det är kyckling, entrecôte, ribs eller brisket.

Här är en variant som ni kan testa att laga själva. Vi har valt att kalla den “A MexiCan of whoop-ass». Med inspiration från Mexiko, och spicy nog till att «kick your ass».

FCCBBQ / Rub

A MexiCan of whoop-ass

Detta är den klassiska mexikanska kryddblandningen. Den påminner allra mest om den vanliga tacokryddan som du får köpt i affären till fredagstacosen, bara mycket godare, och utan massa salt och andra tillsatser. Många goda råvaror i en och samma rub. Kryddan är dessutom väldigt god till pulled pork, fajitas, refried beans och i vegetariska burgaren.

1⁄2 tsk salt
1 msk paprikapulver
2 tsk svartpeppar
1 1⁄2 msk lökpulver
1 1⁄2 msk torkad oregano
1 1⁄2 msk spiskummin
1 tsk vitlökspulver
1 tsk chilipulver

FCCBBQ / Mexican of whoop ass
MexiCan of whoop-ass
Publicerat i

Senaste nytt

Pizza på grillen

Så gör du en riktig pizza på grillen

13. augusti 2021

Pizza på grillen har blivit riktigt populärt de senaste åren. Kanske är det kombinationen av hemlagad pizzadeg på en pizzasten över hög värme som ger den äkta italienska pizzaskorpan. Lär dig kockens tips för perfekt pizza på grillen, varje gång.

Läs mer om pizza på grillen

Grilltillbehör som förbättrar grillupplevelsen

23. juli 2021

Rätt grilltillbehör förbättrar grillningen varje dag. Få tips från kocken om olika typer av grilltillbehör och några favoriter du bör ha i verktygslådan för fler grillmöjligheter över lågorna.

Les mer

7 läkra kryddblandningar du kan ta med dig på din resa

13. juli 2021

Här ger vi dig sommarens hetaste kryddtips. 7 olika kryddblandningar som är enkla att göra och perfekta att bära i ryggsäcken på resan.

Les mer